Frequent Issues with suggested fixes


  • Active Member

    FIRST follow these STEPS before posting a question.

    1. DO NOT SUPPLY POWER TO YOUR LASER OR THE CONTROL BOARD UNTIL INSTRUCTED TO DO SO BELOW
    2. Change Regional Setting DECIMAL , to .
    3. Install Eleksmaker Cam software on your computer.
    4. Right click elekscam icon on deskstop, select PROPERTIES, select COMPATIBILITY, check the box Run this program as an administrator, click APPLY, click OK.
    5. Open elekscam.
    6. Plug the USB into the NANO.
    7. Plug USB into your computer.
    8. In elekscam click SETTING section
      6a. Install the DRIVER.
      6b. CLOSE elekscam.
    9. OPEN elekscam
      7a. In elekscam select COTROL
      7b. In COTROL select a PORT -DO NOT CLICK THE REFRESH SYMBOL, DO NOT CLICK THE REFRESH SYMBOL.
      7c. In elekscam selct SETTING
      7d. In SETTING click RST ROM - let the software run.
    10. After software installs CLOSE elekscam.
    11. Open elekscam.
    12. In CONTROL, look for PORT, select the appropriate COM port.
    13. PLUG IN THE POWER TO YOUR LASER.

    Your laser should now be ready for use.

    Issue: Laser is on at full power.
    Answers any of these may work:
    Did you supply power to the controller board without having elekscam open, if yes, turn off power to controller board; Open elekscam, power controller board.
    DO NOT turn on power controller board WITHOUT elekscam open.

    Issue: I installed benbox or T2 Laser, now elekscam does not work.
    Answer: Go to Step 7, reflash RST ROM.

    Issue: Red light on laser module is blinking.
    Answer: Blinking red light means "weak laser" is on, push the white button just next to the red light. OR use the weak laser button in elekscam

    Issue: Y axis not working
    Possible solution: Switch the Y axis cables on the controller board.

    Issue: Engravings are wobbly
    Possible solutions:
    Try reducing the feed rate OR
    Tighten or loosen the drive belts. (You will just have to figure out which)

    Issue: Elekscam will not open/load .svg files.
    Answer: Waiting on a solution from eleksmaker.

    Issue: Engraving did not start where I wanted it too.
    Answer: In CONTROL section of elekscam, use the x-,x+,y-,y+ to position laser to desired location; click SET ZERO (I also click HOME)

    Issue: I SET Zero and HOME, engraving still did not start where I wanted.
    Answer: In CONTROL section of elekscam, look for SET HOME COORDINATE, click any of the options to set the position of where you want laser to start.

    Other issues:
    Minimizing elekscam, cause elekscam to crash on my windows 7 pc.

    If all else fails:
    Banggood return policy


  • Active Member

    @mrmister

    Another issue.

    Elekscam will not work if you installed Benbox.

    If you are going to go back and forth between benbox and elekscam (not advised) you MUST reflash the controller for each software.


  • ElekMaker Develop Department

    wow, thats great , thx a lot!!!


  • Active Member

    This post is deleted!

  • Active Member



  • @mrmister said in Frequent Issues with suggested fixes:

    video : https://www.youtube.com/watch?v=YALkWqtzLoc&feature=youtu.be
    I found the solution for moving X

    Displacement X and Y1 Y2 ok
    Takes a home and produces a laser but does not start
    The laser turns off
    Since the purchase I seek the solution (janvier)


  • Active Member

    @jeanlouisquero said in Frequent Issues with suggested fixes:

    @mrmister said in Frequent Issues with suggested fixes:

    video : https://www.youtube.com/watch?v=YALkWqtzLoc&feature=youtu.be
    I found the solution for moving X

    Displacement X and Y1 Y2 ok
    Takes a home and produces a laser but does not start
    The laser turns off
    Since the purchase I seek the solution (janvier)

    Video not working




  • Active Member

    This common fix is attributed to Muuser

    "change in your windows regional settings decimal symbol comma to dot. That's it."



  • @mrmister that didnt help me! im using windows 10 its already set at "."



  • @mrmister I am stuck at the step 2 elekscam software installed but not able to run.

    Problem signature:
    Problem Event Name: CLR20r3
    Problem Signature 01: bin.exe
    Problem Signature 02: 1.0.0.6
    Problem Signature 03: 583240a4
    Problem Signature 04: SharpGL
    Problem Signature 05: 2.0.0.0
    Problem Signature 06: 4f3c0293
    Problem Signature 07: 18
    Problem Signature 08: 4b
    Problem Signature 09: System.Exception
    OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
    Locale ID: 1033
    Additional Information 1: 0a9e
    Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
    Additional Information 3: 0a9e
    Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789



  • ive followed all the steps above n this is my result! (https://youtu.be/28uaJG6KaQo)


  • Active Member

    @pak_slc
    try installing the proper VC installs provided in the software download section


  • Active Member

    @Rahif-Dc

    How the display grid get so expanded and off center?

    What is your laser power setting?


  • Active Member

    Congratulations, @Rahif-Dc! Always make those life harder whom which you ask for help. Don't give any details as you know that helpers are wise men and can help you even with closed eyes. Vertically!? filmed blurry video is already too good and acts like dessert for them... :D

    Firstly - you using an older version of EleksCAM, but yes - it is not issue there or maybe I'm wrong as correct flashing ROM and choosing right machine and laser mode instead of servo mode is in easy way possible in newer version of EleksCAM only.
    Secondly - as @mrmister already asked - what is your laser power setting?
    Thirdly - unfortunately due the blurry video there is no possible to see commands that EleksCAM sends to machine. But reason why your machine moves that strange, is that apparently your Windows uses for decimal symbol comma. Situation that described in lots of topics. Change it to dot and at least machine movement improves.

    @mrmister, maybe is a good idea to add in your issues that decimal symbol problem also...

    P.S. @Rahif-Dc

    im using windows 10 its already set at "."

    No - using Windows 10 did not mean that decimal symbol is always dot...



  • sorry for the bad video quality & my laser power is set to the max in the software elekscam
    i'll repost a complete video of the issue but this time shot with a better camera.



  • This post is deleted!

  • Active Member




  • Active Member

    @Rahif-Dc

    1. Disconnect the power to your control board

    2. Close elekscam

    3. Reopen elekscam

    4. Click Settings

    5. Click RST ROM - allow the ROM to flash the control board, when it is finished it may take a few seconds to give you control of wlekscam

    6. AFTER you flashed ROM and can click on different things in elekscam, ugin power to your board

    7. Engrave the dragon


Log in to reply
 

Looks like your connection to Offical Forum was lost, please wait while we try to reconnect.