Z axis problem



  • @MuuSer i will try that now why i have so free time
    thanks



  • @MuuSer so it turns out it is the drive ive switched it with the y axis and now that is not working thanks so much so now i need to get a new drive where would i get one. is there shops that stock them or will i have to order online


  • Active Member

    @11robert11 said in Z axis problem:

    @MuuSer so it turns out it is the drive ive switched it with the y axis and now that is not working thanks so much so now i need to get a new drive where would i get one. is there shops that stock them or will i have to order online

    ebay, amazon, alibaba ... looke arduino cnc drivers - something like that



  • @11robert11 said in Z axis problem:

    so today i had some time to get to solving the problem for my z axis stepper not working it keeps griding when giving it a command. so i decide to swap the cable to the y axis and it worked fine, i then put the y axis in the z port then that never work

    Caros amigos usuários da EleksMill 500, minha máquina está montado, ja fazem 15 dias e não consigo resolver o problema do eixo "Z", ele funciona invertido, alguem pode me ajudar?
    Muito Obrigado


  • Active Member

    @Velho-Lobo said in Z axis problem

    Caros amigos usuários da EleksMill 500, minha máquina está montado, ja fazem 15 dias e não consigo resolver o problema do eixo "Z", ele funciona invertido, alguem pode me ajudar?
    Muito Obrigado

    Attempted translation

    Dear friends EleksMill 500 users, my machine is assembled, it's been 15 days and I can not solve the problem of the axis "Z", it works in reverse, can someone help me? Thank you very much



  • @mrmister said in Z axis problem:

    @Velho-Lobo said in Z axis problem

    Caros amigos usuários da EleksMill 500, minha máquina está montado, ja fazem 15 dias e não consigo resolver o problema do eixo "Z", ele funciona invertido, alguem pode me ajudar?
    Muito Obrigado

    Attempted translation

    Dear friends EleksMill 500 users, my machine is assembled, it's been 15 days and I can not solve the problem of the axis "Z", it works in reverse, can someone help me? Thank you very much

    0_1494172770541_MANA.png


  • Active Member

    Hello new friend. You cant reverse the z axis using the board. You can either swap the wires (so rewire the connector that goes to the stepper motor... fyi i dont know which wires to switch) or you can swap the z axis in the software / firmware. In the software (depending on what software you use) it may say Z-axis rev or invert z axis. In the firmware it would be $2=4 to reverse only the z axis. more info here for firmware

    https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl-v1.1-Configuration



  • @nottingham82 Hi There, I have issue with Z axis that go backward with the button in G code sender (i.e. click up then it goes down and vice versa).
    Tries $2=4 as suggested then now all axis stoped working. Can somebody tell me what happened please.
    Can seems to get it works again.


  • Active Member

    @Hquoctuan-Aurevoir Sorry It should be $3=4 Some other people corrected me. $2 is the wrong one. I misread the configuration file. Someone else corrected me on another thread and I forgot to update this one.



  • @nottingham82 excellent advices. Works like a charm now. Thanks a lot bro. There are still some minor inaccuracies but that should not be a big deal. I'll fine tune it later.

    For those who have similar issue once you key in a wrong command then end up losing all the axis, what I did is to reflash the firmware and reset the numbers (ie 400.000; 500.000 etc) then reconnect the machine, you will have them back.


Log in to reply
 

Looks like your connection to Offical Forum was lost, please wait while we try to reconnect.